Verbeter je slaapkwaliteit door met dit rekening te houden


Verbeter je slaapkwaliteit door een aanpassing in je voedingspatroon 

Slaapkwaliteit verbeteren door je veodingspatroon aan te passen. Fit On The Move legt het je graag uit.Het aanpassen van je voedingspatroon kan inderdaad een positieve invloed hebben op je slaapkwaliteit. Aangezien toch wel wat mensen in onze praktijk te Wilsele hier last van schijnen te ondervinden of hier vragen rond hebben schreven we een korte blog.
Hieronder geven we je een aantal tips hoe je dit kunt doen.

Hoe pas ik mijn voedingspatroon exact aan om mijn slaap te verbeteren?

  1. Eet regelmatig en niet te laat. Probeer om ongeveer 3 uur voor het slapen gaan geen grote maaltijd meer te eten. Dit kan ervoor zorgen dat je maag nog druk bezig is met het verteren van het eten wanneer je gaat slapen, wat kan leiden tot slechte slaap.

  2. Vermijd cafeïne. Cafeïne is een stimulerend middel dat kan leiden tot moeilijk inslapen en slechte slaap. Probeer om cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en cola te vermijden in de middag en avond.

  3. Kies voor eiwitrijk voedsel. Eiwitrijk voedsel kan helpen om de productie van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de slaap-waakcyclus, te stimuleren. Probeer om eiwitrijk voedsel zoals vis, kip en eieren in te nemen tijdens de avondmaaltijd.

  4. Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten. Suiker en geraffineerde koolhydraten kunnen leiden tot energie-pieken en -dalen, wat kan leiden tot slechte slaap. Probeer om voedingsmiddelen zoals wit brood, suikerrijke snacks en snoep te vermijden.

  5. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Magnesium is een mineraal dat helpt om de spieren te ontspannen en kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, noten, zaden en groene bladgroenten zijn rijk aan magnesium.

Hieronder gaan we dieper in op de voedingstoffen die je slaap bevorderen

Er zijn een aantal voedingsstoffen die de slaapkwaliteit kunnen bevorderen wanneer ze opgenomen worden in het voedingspatroon:

  1. Tryptofaan: Tryptofaan is een essentiële aminozuur dat helpt bij de productie van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de slaap-waakcyclus. Voedingsmiddelen zoals eieren, vis, kip, kaas en noten bevatten tryptofaan.

  2. Melatonine: Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd en helpt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Sommige voedingsmiddelen, zoals bananen, walnoten en tart cherries, bevatten kleine hoeveelheden melatonine.

  3. Magnesium: Magnesium is een mineraal dat helpt om de spieren te ontspannen en kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, noten, zaden en groene bladgroenten zijn rijk aan magnesium.

  4. Voeding rijk aan zink en goed voor de slaapcylus Calcium: Calcium helpt bij de productie van melatonine. Voedingsmiddelen zoals melk, kaas en yoghurt zijn rijk aan calcium.

  5. Zink: Zink helpt bij de productie van melatonine en de regulatie van de slaap. Voedingsmiddelen zoals vlees, eieren, noten en granen bevatten zink.

Het is belangrijk om te onthouden dat het opnemen van deze voedingsstoffen in je voedingspatroon alleen niet voldoende is om een gezonde slaap te bevorderen. Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, zoals regelmatig bewegen, stress verminderen, en een comfortabele slaapomgeving creëren.Als je je voedingspatroon graag wil aanpassen om een gezonde slaap te bevorderen, is het belangrijk om te blijven experimenteren met verschillende voedingsmiddelen en te kijken welke het beste werken voor jou. Consult met een diëtist of voedingsdeskundige kan ook nuttig zijn om een persoonlijk voedingsplan te maken.

Wij helpen mensen verder via Personal Training, Kinesitherapie, Dietiek en Psychologische begeleiding bij ons de praktijk te Wilsele.

Klik hieronder even op de knop als je met ons in contact wil komen.


Wil je nog meer info over voeding kijk gerust eens op de site van Dietist Pieter.




Marathon Des Sables lopers bij Fit On The Move

Arne en Gust liepen de Marathon des Sables voor Het Zavelhuis, zamelden 4000 euro in en lieten zien hoe loopcoaching en personal training in Leuven zijn. Ontdek hun inspirerende verhaal en hoe professionele begeleiding ook jou kan helpen je loopdoelen te bereiken. Loop mee en maak een verschil.

Koolhydraten: een vriend of vijand?

Omvat informatie over het onderscheid tussen snelle en trage koolhydraten, hoe ze verschillen in energielevering, en waarom ze anders worden verteerd in het lichaam. Het benadrukt het belang van bewuste keuzes in voeding en legt uit waarom niet alle koolhydraten hetzelfde zijn.

Hoe bereid je je voor op je militaire opleiding?

De voorbereiding op een militaire training vraagt een combinatie van fysieke, mentale en emotionele voorbereiding. In deze blog geschreven door een ex-paracommando bespreken we enkele aspecten van persoonlijke training die u zullen helpen om de uitdagingen van de militaire training en te slagen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x