Welke effecten heeft het slaaphormoon Melatonine?

Welke effecten heeft het slaaphormoon Melatonine?

Melatonine is een hormoon dat onze biologische klok regelt. Het wordt geproduceerd door de pijnappelklier in onze hersenen en helpt ons om in slaap te vallen en te blijven slapen. De productie van melatonine begint te stijgen in de avond wanneer het donker wordt en daalt in de ochtend wanneer het licht wordt.

Een van de belangrijkste functies van melatonine is het reguleren van onze slaap-waakcyclus. Wanneer de productie van melatonine toeneemt, worden we moe en valt het lichaam in slaap. Wanneer de Effecten van Melatonine op de slaapproductie afneemt, worden we wakker. Dit is de reden waarom melatonine ook wel bekend staat als het slaaphormoon.

Echter, sommige mensen kunnen problemen ervaren met de productie van melatonine, vooral als ze last hebben van jetlag of werken in een baan waarbij ze vaak 's nachts moeten werken. In deze gevallen kan het nemen van melatoninesupplementen helpen om een normale slaapcyclus te behouden.

Er zijn ook aanwijzingen dat melatonine kan helpen bij het verminderen van symptomen van slapeloosheid en angst. Sommige onderzoeken suggereren ook dat het kan helpen bij het verminderen van de symptomen van sommige aandoeningen zoals reumatoïde artritis en astma.

Hoe verhoog je je melatonine gehalte zonder supplementen?

Het verhogen van het melatonine-gehalte in het lichaam zonder supplementen kan een aantal manieren zijn:

  • Zorg voor voldoende blootstelling aan daglicht: Zorg er tijdens de dag voor dat je voldoende tijd in de zon doorbrengt. Dit helpt je lichaam om de juiste hoeveelheid melatonine te produceren.

  • Vermijd blauw licht 's avonds: Blauw licht kan de productie van melatonine remmen. Vermijd dus het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en laptops 's avonds.

  • Maak je slaapkamer donker: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is tijdens het slapen. Gebruik indien nodig verduisterende gordijnen of oogmaskers.

  • Oefen regelmatig: Regelmatige oefening kan de productie van melatonine bevorderen. Probeer om minstens 30 minuten per dag te oefenen, maar vermijd het doen van intensieve oefeningen voor het slapen gaan.

Eet gezond: Sommige voedingsmiddelen, zoals bananen, komkommers en walnoten, kunnen de productie van melatonine bevorderen. Probeer ook om te vermijden dat je te veel eet voor het slapen gaan, aangezien dit de slaap kan verstoren.

Als het gaat om melatoninesupplementen, zijn er verschillende soorten beschikbaar. Sommige van de meest populaire supplementen zijn melatonine tabletten, druppels en zuigtabletten. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van melatoninesupplementen altijd onder medisch toezicht moet gebeuren.

Wat betreft de symptomen van een laag melatoninegehalte, deze kunnen variëren van moeite met in slaap vallen en slapeloosheid tot angst en depressie. Sommige mensen kunnen ook last hebben van een verminderd immuunsysteem, vermoeidheid en concentratieproblemen. Als je denkt dat je een laag melatoninegehalte hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandelingsopties.

In samenvatting, melatonine is een hormoon dat onze biologische klok regelt en helpt ons in slaap te vallen en te blijven slapen. Er zijn manieren om het melatoninegehalte in het lichaam te verhogen zonder supplementen, zoals voldoende blootstelling aan daglicht, vermijden van blauw licht 's avonds, een donkere slaapomgeving en gezonde voeding. Melatoninesupplementen zijn beschikbaar, maar moeten altijd onder medisch toezicht worden genomen. Symptomen van een laag melatoninegehalte kunnen variëren van slapeloosheid tot vermoeidheid en concentratieproblemen.

Wij helpen mensen verder via Personal Training, Kinesitherapie, Dietiek en Psychologische begeleiding bij ons de praktijk te Wilsele.

Klik hieronder even op de knop als je met ons in contact wil komen.


Wil je nog meer info over voeding kijk gerust eens op de site van Dietist Pieter. Ook hij is gevestigd te Wilsele.



Marathon Des Sables lopers bij Fit On The Move

Arne en Gust liepen de Marathon des Sables voor Het Zavelhuis, zamelden 4000 euro in en lieten zien hoe loopcoaching en personal training in Leuven zijn. Ontdek hun inspirerende verhaal en hoe professionele begeleiding ook jou kan helpen je loopdoelen te bereiken. Loop mee en maak een verschil.

Koolhydraten: een vriend of vijand?

Omvat informatie over het onderscheid tussen snelle en trage koolhydraten, hoe ze verschillen in energielevering, en waarom ze anders worden verteerd in het lichaam. Het benadrukt het belang van bewuste keuzes in voeding en legt uit waarom niet alle koolhydraten hetzelfde zijn.

Hoe bereid je je voor op je militaire opleiding?

De voorbereiding op een militaire training vraagt een combinatie van fysieke, mentale en emotionele voorbereiding. In deze blog geschreven door een ex-paracommando bespreken we enkele aspecten van persoonlijke training die u zullen helpen om de uitdagingen van de militaire training en te slagen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x